

Grade : 6

Subject : English and Math
Topic : MAP Sample questions

Objective : Revision

Grade 6 MAP Test Sample Questions

Question 1: Math

Find the range of this set of numbers:

87,89,81,83,84

- a) 81
- b) 83
- c) 7
- d) 8

Answer Explanation:

First order the numbers from least to greatest:

81,83,84,87,89

Then subtract the smallest number from the largest number:

89-81=8

Hence the correct answer is (d).



Question 2: Math

In a county school there are 750 students in a school. The number of girls is 104 more than the boys. Which of the following equations will help us find out the number of boys in the school and how many boys are there in the school?

- a) x+(x+104)=750; No of boys is 323
- b) x+(x-104)=750; No of boys is 104
- c) x+(x+104)=750; No of boys is 104
- d) x+(104-x) = 750; No of boys is 323

Answer Explanation:

The correct answer is (a).

Let the number of boys = x

Then, number of girls = x + 104

x + (x + 104) = 750 (Given in the question)

$$0r 2x + 104 = 750$$

$$Or x = 323$$

Hence, the number of boys = 323



Question 3: Language Usage

Choose the **possessive pronoun** from the given sentence: **This lost puppy is hers.**

- a) lost
- b) is
- c) hers
- d) This

Answer Explanation:

The correct answer is (c)

Possessive pronouns show that something belongs to someone.

Answer (c) is correct because the word hers means "belonging to her."

Answer (a) is incorrect because 'lost' in this sentence describes the puppy.

Answer (b) is incorrect because 'is' is a verb.

Answer (d) is incorrect because 'this' is a demonstrative pronoun.





Question 4: Language Usage

Read the sentence.

The tall girl works here every Sunday.

What is the simple predicate of the sentence?

- a works here every Sunday
- b) works here
- c) The girl
- d) The tall girl

Answer Explanation:

The correct answer is (b)

The simple predicate of a sentence is **the verb that is done in the sentence**.

Answer (b) is correct because the verb in the sentence is 'works' so 'works here' is the simple predicate.

Answer (a) is incorrect because 'works here every Sunday' in this sentence is a complete predicate. A complete predicate is **going to be** all the words that modify and further describe the verb.

Answer (c) is incorrect because 'The girl' is the subject.

Answer (d) is incorrect because 'The tall girl' is a complete subject.



Question 5: Reading Comprehension

Read the sentence.

Choose the correct **meaning of the proverb** in the given sentence:

The lack of news feels like a calm before the storm.

- a) A period of inactivity likely to continue till it starts to rain.
- b) A period of tranquillity which precedes a period of difficulty.
- c) The silence that occurs before a storm starts.

Answer Explanation:

The correct answer is (b)

A proverb is a short sentence that people often quote, which gives advice or tells you something about life.

Answer (b) is correct because the proverb- calm before the storm means a period of tranquillity or peace before difficult times.

Answer (a) is incorrect.

Answer (c) is incorrect.

Question 6: Reading Comprehension

Read the passage and answer the following question.

Once people wore garlic around their necks to ward off disease. Today, most Americans would scoff at the idea of wearing a necklace of garlic cloves to enhance their well-being. However, you might find a number of Americans willing to ingest capsules of pulverized garlic or other herbal supplements in the name of health. Complementary and alternative medicine, which includes a range of practices outside of



conventional medicine such as herbs, homeopathy, massage therapy, yoga, and acupuncture, hold increasing appeal for Americans. In fact, according to one estimate, 42% of Americans have used alternative therapies. In all age groups, the use of unconventional healthcare practices has steadily increased in the last 30 years, and the trend is likely to continue, although people born before 1945 are the least likely to turn to these therapies. Why have so many patients turned to alternative therapies? Many are frustrated by the time constraints of managed care and alienated by conventional medicine's focus on technology. Others feel that a holistic approach to healthcare reflects their beliefs and values. Others seek therapies that relieve symptoms associated with chronic disease; symptoms that mainstream medicine cannot treat. Some alternative therapies have even crossed the line into mainstream medicine, as scientific investigation has confirmed their safety and efficacy. For example, physicians may currently prescribe acupuncture for pain management or to control the nausea associated with chemotherapy. Additionally, many U.S. medical schools teach courses in alternative therapies, and many health insurance companies offer some alternative medicine benefits.

From the following options, choose the one that explains the main idea of the passage given above ?

- a. Alternative medicine is now a booming business in the United States with more and more Americans seeking it out than ever before.
- b. It is not unusual for mainstream doctors to incorporate alternative therapies into their practice.
- c. Over the last few decades, alternative medicine has become more popular and accepted; and many doctors have started practicing in the United States because of many credible reasons.
- d. People are tired of conventional medicine's focus on technology.



Answer Explanation:

The correct answer is (c)

The entire passage supports this idea. Choice a is incorrect because the business aspect of alternative medicine is not discussed in the passage. Choices b and d reflect accurate supporting statements that do appear in the passage, but they are not encompassing enough to reflect the main idea.

. Answer Key:

Q.1. d) 8

Q.2. a) x+(x+104)=750, No of boys=323

Q.3. c) hers

Q.4. b) works here

Q.5. b) A period of tranquillity which precedes a period of difficulty.

Q.6. c) Over the last few decades, alternative medicine has become more popular, accepted, and practiced in the United States.





etutorworld Learning by Design