Select Page

# Conversion of Units

## Metric System

According to this system, a base unit is used to measure physical quantities of mass, volume, and length. The base unit of mass is the gram, that of the volume is a liter and that for length is meter. The derived units are derived by multiplying and dividing the base unit by factors of 10. The following illustration shows the prefixes and the conversion factors between the base unit and derived units:

Example: Convert 15 m 12 cm to cm.

If we look at the illustration above, we need to go 2 steps down from meters to centimeters. Also, we multiply while moving from a bigger unit to a smaller unit.

So we get, 1 m = 100 cm

15 m = 15 × 100 cm = 1500 cm

15 m 12 cm = 1500 cm + 12 cm = 1512 cm

Example: Convert 65237 g to kg.

If we look at the illustration above, we need to go 3 steps up from gram to kilogram. Also, we divide while moving from a smaller unit to a bigger unit.

Example: A packet of milk contains 450 ml of milk. Is it greater than half a liter?

If we look at the illustration above, we need to go 3 steps down from liters to milliliters. Also, we multiply while moving from a bigger unit to a smaller unit.

As 500 ml > 450 ml, therefore the contents of the packet of milk are less than half a liter.

### US Customary Units

The conversion unit charts of different units of length, capacity and volume according to US standard system are given as below:

From the above table, we know that 1 yard = 36 inches

#### Example: How many cups are there in 6 gallons?

From the above table, we know that 1 gallon = 4 quarts = 4 × 2 pints = 8 pints = 8 × 2 cups = 16 cups

Therefore, 6 gallons = 6 × 16 cups = 96 cups

Example: Michelle’s private limited has to deliver its shipments to its customers. It makes packages of 20 pounds each. A truck can carry 50 tons of packages. How many packages would the truck deliver at a time?

Capacity of truck = 50 tons = 50 × 2000 pounds = 100000 pounds

Weight of one package = 20 pounds

Number of packages truck can deliver at a time = 100000 pounds ÷ 20 pounds = 5000

## Check Point

1. centi

Learn more about Conversion of Units and other important topics with 5th Grade Math Tutoring at eTutorWorld. Our expert science tutors break down the topics through interactive one-to-one sessions. We also offer the advantage of customized lesson plans, flexible schedules, and the convenience of learning from home.

## Personalized Online Tutoring

eTutorWorld offers affordable one-on-one live tutoring over the web for Grades K-12, Test Prep help for Standardized tests like SCAT, CogAT, MAP, SSAT, SAT, ACT, ISEE and AP. You may schedule online tutoring lessons at your personal scheduled times, all with a Money-Back Guarantee. The first one-on-one online tutoring lesson is always FREE, no purchase obligation, no credit card required.

For answers/solutions to any question or to learn concepts, take a FREE TRIAL Session.

No credit card required, no obligation to purchase.
Just schedule a FREE Sessions to meet a tutor and get help on any topic you want!

## Pricing for Online Tutoring

Tutoring Package Validity Grade (1-12), College
5 sessions 1 Month \$129
1 session 1 Month \$26
10 sessions 3 months \$249
15 sessions 3 months \$369
20 sessions 4 months \$469
50 sessions 6 months \$1099
100 sessions 12 months \$2099
Get free worksheets, study tips and discounts
Get Free Worksheets, Study Tips and Special Offers

## IN THE NEWS

Our mission is to provide high quality online tutoring services, using state of the art Internet technology, to school students worldwide.

Site by Little Red Bird

Get free worksheets, study tips and discounts
Get Free Worksheets, Study Tips and Special Offers

## IN THE NEWS

Our mission is to provide high quality online tutoring services, using state of the art Internet technology, to school students worldwide.